Waarom zijn private investeerders geïnteresseerd geraakt in huisartsenpraktijken? Heb je een huisartsenpraktijk, dan ben je vast al eens benaderd door een private investeerder om je praktijk te kopen. Jan-Erik heeft voor op de website van de Eerstelijns, het platform voor strategie en innovatie een blog geschreven waar hij dieper ingaat op deze vraag. Er zijn een aantal ontwikkelingen die deze trend stimuleren.
Allereerst, wat speelt er in de huisartsenzorg? Van een huisarts wordt steeds meer verwacht dat je innoveert en investeert om de oplopende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Alleen zit je hier op te wachten? De druk op de huisartsenzorg stijgt alleen maar door de cumulatieve druk vanuit de ziekenhuizen, GGZ, jeugdzorg, ouderenzorg en het sociaal domein. Maar hoe innoveer je als je te maken hebt met ontwikkelingen of vraagstukken die innovatie in de weg staan?
Zorgaanbieder versus ondernemer
Zoals je vast niet is ontgaan, heeft de huisartsenzorg te maken met een fors tekort aan huisartsen. Dit heeft mede te maken omdat er een toename is van deeltijd huisartsen. Bij deeltijd huisartsen (m/v) ligt de focus op ‘huisarts zijn’ en minder op ondernemerschap. Het is sowieso de vraag of huisartsen ‘van harte’ ondernemers zijn. De meeste huisartsen zien zichzelf toch meer als zorgaanbieder, dat laat een onderzoek uit 2008 zien. Herken je jezelf hierin? Dit is anno 2021 nog niet veranderd. Door deze ontwikkeling wordt het steeds lastiger om een huisartsenpraktijk over te dragen aan een jongere huisarts. Hier spelen investeerders dankbaar op in.
Flink geïnvesteerd in de huisartsenzorg
Er is de afgelopen decennia flink in de huisartsenzorg geïnvesteerd. Het macrobudget huisartsenzorg wordt niet volledig benut, toch is er een stijging te zien van de totale uitgaven hierin. Vooral door de implementatie van de chronische zorgprogramma’s diabetes, COPD en CVRM sinds 2008 en recenter in de ggz en ouderenzorg. Door de verhoging van de administratieve lasten, werd het ook steeds meer noodzakelijk om praktijkmanagers aan te stellen. Dit was nodig, maar tegelijk kunnen vragen worden gesteld over het (optimale) rendement van deze investeringen. Hierdoor zijn er steeds meer samenwerkingsverbanden als zorggroepen of regionale huisartsenorganisaties, maar er is nog steeds een mandaatprobleem dat het tempo in de noodzakelijke (collectieve) veranderingen en investeringen in de bedrijfsvoering belemmert. Dit maakt het interessant voor private investeerders om op in te haken.
Schaalvergroting middels ketens
Private investeerders zien mogelijkheden in schaalvergroting middels ketens. Gezien de demografische ontwikkelingen is de gezondheidszorg een bestendige groeimarkt. Een voorzichtige prognose rondom de geldstroom rond ketenvorming laat zien dat er jaarlijks een marge te behalen is van 100.000 euro en dat de terugverdientijd op de investering vier tot vijf jaar is. De schaalvoordelen kunnen, op termijn, duizenden euro’s per praktijk per jaar zijn. Ketenvorming kan tevens het tempo verhogen om de noodzakelijke (collectieve) veranderingen en investeringen in de bedrijfsvoering door te voeren.
Benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het hier
Wat kan Familiedokters betekenen?
Wil je jouw praktijk warm overdragen en niet opgeslokt worden door een onpersoonlijke keten? Dan ben je bij Familiedokters aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat jouw praktijk in goede handen terecht komt door de match te maken met jonge huisartsen die graag een huisartsenpraktijk willen overnemen, maar niet alleen de zorgen willen dragen.
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Wil je graag een eigen huisartsenpraktijk starten, maar je vooral kunnen richten op patientenzorg en genoeg vrijheid hebben om bijvoorbeeld deeltijd te werken? Familiedokters bied je deze mogelijkheid. Je vormt samen met ervaren huisartsen een maatschap. Wij delen onze kennis en kunde met je en ontzorgen je op organisatorisch vlak. Zie je het zitten? Neem dan zeker contact met ons op.