Heb jij als huisarts en praktijkeigenaar al te maken gehad met een keten die jouw praktijk wil overnemen? Werd je daar blij van of baarde het jou zorgen? De opkomst van ketens lijkt niet meer te stoppen omdat private investeerders denken dat met huisartsenpraktijken geld te verdienen valt. Jan-Erik heeft zich verdiept in dit onderwerp en vertelt ons, in zijn publicaties op de website van Eerstelijns, over de opkomst van ketens en de effecten die deze ontwikkeling de komende jaren zal geven. Jan-Erik: “Mijn voorspelling is dat binnen vijf jaar een kwart van de huisartsen in dienst is bij of verbonden is aan een private partij.”
Vanuit de traditionele huisartsen en -organisaties zijn er veel kritische vragen. Ook zijn er veel maatschappelijke vragen. Wat betekent deze ontwikkeling voor de kwaliteit van de huisartsenzorg? Wat betekent het voor de zeggenschap en het lidmaatschap van regionale samenwerkingsverbanden? Gaat het beroep van huisarts veranderen? Of is het al veranderd en spelen de nieuwkomers daar handig op in? Wordt dienstverband de norm?
Ketens in de huisartsenzorg
Volgens Jan-Erik moeten we deze nieuwkomers serieus nemen. Zij hebben ervaring met vergelijkbare processen bij andere vrije beroepen. Ze maken gebruik van de bestaande bekostigingssystematiek, ze hebben ‘diepe zakken’ en dus doorzettingsvermogen. Daarnaast verbinden ze influencers en opinion leaders uit de huisartsenzorg aan zich. Bovenal: ze spelen in op de ontstane strategische situatie: tekorten op de arbeidsmarkt, zorgplicht voor zorgverzekeraars, veranderende wensen van jonge (vrouwelijke) parttime werkende huisartsen en veranderende klantwensen.
Gamechangers of exoten?
Jan-Erik: “Veel zal afhangen van het succes van de private investeerder met ketens in de huisartsenzorg. Met een penetratiegraad van minder dan tien procent zullen ze als exoten de huisartsenzorg hooguit wat laten bewegen. Maar als mijn voorspelling uitkomt dat binnen drie tot vijf jaar een kwart van de huisartsen in dienst is bij of verbonden is aan een dergelijke organisatie, zullen ze de gamechanger zijn. De regionale huisartsenorganisaties hebben drie opties. Ze kunnen afwachten wat er gebeurt en daaraan hun beleid aanpassen. Ze kunnen een alliantie sluiten met de nieuwkomer die het best aansluit bij de eigen visie, strategie en uitgangspunten. Of ze kunnen zelf het initiatief en de verantwoordelijkheid voor de zorgplicht in de regio nemen en nieuwe praktijken opzetten volgens eenzelfde model als de ketens.”
Benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het hier
Wat kan Familiedokters betekenen?
Wil je jouw praktijk warm overdragen en niet opgeslokt worden door een onpersoonlijke keten? Dan ben je bij Familiedokters aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat jouw praktijk in goede handen terecht komt door de match te maken met jonge huisartsen die graag een huisartsenpraktijk willen overnemen, maar niet alleen de zorgen willen dragen.
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Wil je graag een eigen huisartsenpraktijk starten, maar je vooral kunnen richten op patiëntenzorg en genoeg vrijheid hebben om bijvoorbeeld deeltijd te werken? Familiedokters biedt jou deze mogelijkheid. Je vormt samen met ervaren huisartsen een maatschap. Wij delen onze kennis en kunde met je en ontzorgen je op organisatorisch vlak. Zie je het zitten? Neem dan zeker contact met ons op.