Overweeg je om een huisartsenpraktijk over te nemen? Dan word je in grote delen van ons land met open armen ontvangen. In bepaalde regio’s zijn tal van praktijkhouders op zoek naar geschikte opvolgers. De overname van een huisartsenpraktijk is echter een complex proces. Binnen Familiedokters bestaat er genoeg expertise om je daarbij te assisteren. Lees onze tips, zodat je goed beslagen ten ijs aan een praktijkovername kunt beginnen.
Tip 1: Weet wat voor huisartsenpraktijk je wilt voeren
Zorg ervoor dat je scherp voor ogen hebt wat je wilt en hoe je het wilt. Wil je een solo-, duo- of groepspraktijk? Wil je fulltime of parttime werken? Is het apotheekhouderschap iets voor je? Welke kennis en vaardigheden breng je mee en welke wil je juist ontwikkelen? Het zoeken naar de juiste huisartsenpraktijk begint met een goede zelfanalyse. Hoe beter je weet wie je bent en wat je wilt, hoe groter de kans dat je een huisartsenpraktijk vindt die bij jou past.
Vragen die je kunnen helpen bij het zoeken van de juiste huisartsenpraktijk:
- Wat zijn mijn doelen, wensen en ambities over 2, 5 en 10 jaar?
- Wat is mijn visie op de zorg die ik wil leveren?
- Wat zijn mijn financiële middelen?
- Welke functie wil ik zelf bekleden binnen de huisartsenpraktijk?
- In welke setting/locatie wil ik komen te werken?
- Wat verwacht ik van de huidige praktijkeigenaar?
- Wil ik het alleen doen of in maatschapsvorm?
- Welke huisartsenpraktijk sluit hier het beste bij aan?
- Wat maakt mij een geschikte opvolger voor de huisartsenpraktijk? Wat heb ik zelf te bieden?
Tip 2: Analyseer de overnamekosten van de huisartsenpraktijk
Heb je een huisartsenpraktijk op het oog die goed aansluit bij jouw behoeftes? Baseer je keuze dan niet enkel en alleen op een aantal omzetcijfers. Als de gegevens over de huisartsenpraktijk summier zijn, verzeker je er dan eerst van dat de praktijk ook financieel gezond is op de lange termijn, dus na overname. Kijk naar factoren als praktijkgrootte, de opbouw van de patiëntenpopulatie, de geografische ligging, krimp of groei gemeente, collega’s in de buurt, de personeelsbezetting, de automatiseringsgraad en huisvesting. Hoe bepaal je de goodwill? Realiseer je dat er vaak jaren van hard werken in een huisartsenpraktijk zitten. Het is dan ook logisch dat de bestaande huisarts hier ook voor beloond wil worden. Kijk ook naar persoonlijke wensen met betrekking tot spreekuurtijd, ondersteuning van personeel en investeringen.
Tip 3: Neem de tijd om een huisartsenpraktijk over te nemen
Is de keuze voor een huisartsenpraktijk gevallen, neem dan rustig de tijd voor alle voorbereidingen. Een praktijkovername duurt in alle redelijkheid vele maanden en soms wel jaren. Denk in de voorbereidingstijd samen goed na, praat veel en maak concrete afspraken. Leg gemaakte afspraken ook meteen vast. Denk ook goed na over de manier van de overdracht. Dit heeft gevolgen voor de tijdsplanning. Ga je voor een directe ‘harde’ overdracht of kiezen jullie ervoor om nog een tijdje samen te werken? Praat goed met elkaar over verwachtingen en doelen.
Tip 4: Heb respect voor elkaar en voorkom miscommunicatie
De overname wordt steeds concreter en je zit veel met elkaar om de tafel met als doel een soepele overdracht. Realiseer je dat bij elke overdracht veel emoties komen kijken. De vertrekkende huisarts laat zijn ziel en zaligheid achter en afstand nemen kan moeilijk zijn. Voor jou gelden misschien emoties als blijdschap, opluchting of misschien ook onzekerheid. Geef die emoties de ruimte en neem de tijd om goed na te denken voordat je een beslissing neemt. Laat emoties niet van doorslaggevende betekenis zijn.
Wees er ook alert op dat emoties een goede communicatie in de weg kunnen staan. Dit kan leiden tot irritaties. Miscommunicatie ontstaat over het algemeen door eigen emoties, gedachten, ervaringen, karakters en non-verbale communicatie. Het is daarom belangrijk dat je elkaar leert kennen en dat je zoveel mogelijk face-to-face met elkaar spreekt. Geschreven communicatie bevat geen non-verbale communicatie en kan anders overkomen dan het bedoeld is. In dit stadium is het aan te raden om hier een externe partij bij te betrekken. Als je ervoor kiest om met Familiedokters te werken, zijn wij heel nauw betrokken bij dit proces.
Tip 5: Communiceer tijdig naar alle betrokkenen van de huisartsenpraktijk
Bij een praktijkovername heb je niet alleen te maken met de stoppende huisarts, maar ook met eventuele medewerkers en patiënten. Deze zijn net zo belangrijk. Geef de medewerkers en patiënten de tijd om te wennen aan jou en de nieuwe situatie. Investeer ook in het netwerk van de huidige praktijkeigenaar. De samenwerking die de huisarts met andere huisartsen en zorgverleners heeft opgebouwd heb je hard nodig, het is heel zonde om deze legacy verloren te laten gaan.
Tip 6: Zorg ervoor dat je zorgondernemer wordt of dat je het samen doet met een zorgondernemer
Je hebt altijd een eigen huisartsenpraktijk gewild en hebt duidelijk voor ogen hoe je jouw huisartsenpraktijk wilt runnen. Je bent nu naast huisarts ook zorgondernemer. Zorg er dus voor dat je kennis van zaken hebt die bij het ondernemerschap horen. Een praktijkmanager kan veel taken uit handen nemen. Heeft jouw huisartsenpraktijk geen praktijkmanager, dan moet je zelf contracten kunnen opstellen, op de hoogte zijn van accreditatie procedures, personeelsmanagement en de financiële administratie. Ook kennis van het HIS-systeem hoort daar bij. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van ontwikkelingen in de markt en in de omgeving en kansen die er liggen.
Wil je een huisartsenpraktijk overnemen zonder kopzorgen?
Wil je graag een eigen huisartsenpraktijk starten, maar je vooral kunnen richten op patiëntenzorg en genoeg vrijheid hebben om bijvoorbeeld deeltijd te werken? Familiedokters geeft je deze mogelijkheid. Je vormt samen met ervaren huisartsen een maatschap. Wij delen onze kennis en kunde met je en ontzorgen je op organisatorisch vlak. Zie je het zitten? Neem dan zeker contact met ons op.