Ben je huisarts, dan weet je dat het een prachtig vak is. Maar moet je het vandaag de dag nog wel willen? Huisarts Marnix van der Leest (44) schreef er een boek over en werd geïnterviewd door NRC. In dit artikel van 17 december vertelt hij over zijn vak als huisarts en stelt hij zichzelf enkele belangrijke vragen. Ook zijn conclusie is nog steeds: Het vak van huisarts is prachtig. Alleen hij maakt zich wel zorgen. Zoveel verantwoordelijkheid bij de huisarts leggen is eigenlijk niet verantwoord.
“Een huisartsenpraktijk is een bedrijf”
In het interview geeft Marnix van der Leest tal van voorbeelden rondom patiëntenzorg, complexe of terminale patiënten. Daar heeft hij voor geleerd en dat past bij zijn professie. Wat hem zorgen baart zijn de stappenplannen, kwaliteitseisen en administratie. Om maar niet te spreken over de wachtlijsten of problemen in de thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, crisisopvang van de jeugdzorg of verpleeghuizen. Van der Leest: “Als er bij andere zorgverleners problemen zijn, dan hebben huisartsen daar last van”. Hij somt moeiteloos een aantal voorbeelden op. Van der Leest concludeert ook: “een huisartsenpraktijk is een bedrijf.” Hij heeft 2497 patiënten ingeschreven op naam. Zijn werksetting: meerdere huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners.
Een bijzonder interessant artikel en een mooie aanbeveling om zijn boek te kopen en te lezen. En om er lessen uit te trekken! Klik hier voor het volledige artikel.
Ben je huisarts en maak jij je ook zorgen over de bedrijfsvoering?
Het vak van huisarts is boeiend, huisartsen zijn intrinsiek gemotiveerd en willen een betere verhouding tussen werk en privé. Dat vraagt dus om een andere opzet. Familiedokters biedt een ondernemerskans, waarbij allerlei aspecten zoals de bedrijfsvoering, administratie, huisvesting, contracten, onderhandelingen en ICT voor je worden geregeld. Jij als huisarts doet het zorginhoudelijke werk en blijft eindverantwoordelijk voor de patiëntenzorg en aansturing van jouw medewerkers.
Wat Familiedokters niet op kan lossen zijn de capaciteitsproblemen bij andere zorgaanbieders. Als er geen wijkverpleegkundigen of crisisplaatsen zijn, dan kunnen wij dat ook niet oplossen. Maar alle vraagstukken rond de bedrijfsvoering nemen wij voor onze rekening. Daarmee zorgen wij ervoor dat onze Familiedokters durven zeggen: “Huisarts, een prachtig vak wat ik wil blijven uitoefenen!”