In steeds meer plaatsen in Nederland is het moeilijk een huisarts te vinden. Dat is inmiddels geen nieuws meer, maar eerder een vaststaand feit. In december 2018 luidde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) al de noodklok: als er niets verandert, is er over vijf jaar in minstens de helft van de regio’s een tekort aan huisartsen.
Judith van Empel, LHV-woordvoerder vertelde aan Max Magazine: “Afhankelijk van de groei van de zorgvraag, ontstaat er misschien zelfs in 27 van de 28 regio’s een tekort. Er zijn dan niet meer genoeg huisartsen in Nederland om de benodigde zorg te bieden. De cijfers gelden anno 2022 nog steeds. We hebben geen reden om aan te nemen dat de situatie is verbeterd.”
Lange wachtlijsten bij huisartsen
Een onderzoek van de Volkskrant liet zien dat mensen die een nieuwe dokter zochten vaak maandenlang op een wachtlijst kwamen te staan. Dit was het geval in onder meer Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen. Binnenkort is dat een landelijk probleem.
De Patiëntenfederatie en de zorgverzekeraars krijgen maandelijks honderden bezorgde telefoontjes van patiënten die verhuizen naar een nieuwe gemeente, of om een andere reden willen wisselen van huisarts, en te horen krijgen dat de huisartsenpraktijken vol zitten.
Oorzaken huisartsentekort
De tekorten ontstaan doordat veel – vooral mannelijke – huisartsen met pensioen gaan. De nieuwe generatie huisartsen – voornamelijk vrouw – wil niet graag een eigen praktijk en werkt liever in deeltijd. De landelijke tendens is dat één praktijk door twee parttime werkende vrouwen wordt overgenomen. Bij de artsenopleidingen zien we dat 75 procent van de studenten vrouw is, bij de huisartsenopleidingen is dat zelfs 90 procent.
Voorzitter LHV Ella Kalsbeek: “De oorzaken zijn divers en verschillen per regio. In Drenthe vergrijst de patiëntenpopulatie bijvoorbeeld sneller dan in de regio Utrecht, terwijl in Utrecht onder meer achterstandswijken de druk verhogen. Daarnaast zijn er regio’s waar binnen een paar jaar een grote groep huisartsen met pensioen gaat en regio’s die grote moeite hebben nieuwe huisartsen te trekken, bijvoorbeeld omdat het beeld is dat er voor de partner moeilijk werk is te vinden.”
Het huisartsenvak verandert
De huisarts draaide vroeger vijf dagen in de week tien uur patiëntenzorg. Tegenwoordig is parttime werken aan de orde. Er zijn praktijken waar nu drie dagen in de week besteed wordt aan patiëntenzorg. De taken zijn dan bijvoorbeeld zo verdeeld, dat iedere patiënt twee huisartsen heeft in plaats van één. In de oude situatie had je als patiënt één aanspreekpunt.
Volgens het LHV moet het vak van huisarts aantrekkelijker gemaakt worden. Het werk van de huisarts is complexer geworden en de werkdruk is hoog. De praktijkvoering is ook een stuk ingewikkelder geworden en vergt meer tijd. Verder is het aantal huisartsen dat wordt opgeleid een kritische factor. In de huisartsopleiding wordt nauwelijks aandacht besteed aan de zakelijke en organisatorische kant van het beroep, het runnen van een praktijk. De bekostiging, inkoop- en personeelsbeleid. Onbekend maakt onbemind en dat draagt ertoe bij dat huisartsen in spe niet staan te trappelen om praktijkhouder te worden.
Bron: Max Magazine
Huisartsenpraktijk overdragen
Ook binnen Familiedokters zijn wij dagelijks bezig met de vraag hoe we het tij in de huisartsenzorg kunnen keren zodat de patiëntenzorg gewaarborgd kan blijven.
Denk jij als praktijkhouder al na over jouw pensioen en praktijkopvolging? Familiedokters helpt jou om je praktijk zo warm mogelijk over te dragen zodat er ook na jouw pensioen voor je patiënten gezorgd blijft worden. Wil je weten waar we jou bij kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Huisartsenpraktijk overnemen
Wil je graag een eigen huisartsenpraktijk starten, en je vooral kunnen richten op patiëntenzorg en genoeg vrijheid hebben om bijvoorbeeld deeltijd te werken? Familiedokters geeft je deze mogelijkheid. Je vormt samen met ervaren huisartsen een maatschap. Wij delen onze kennis en kunde met je en ontzorgen je op organisatorisch vlak. Zie je het zitten? Neem dan zeker contact met ons op.