Heb je moeite om goede opvolging te vinden voor je huisartsenpraktijk? Dit komt steeds vaker voor. Zo heeft Arts en Auto recent nog een online artikel geplaatst over wat je als praktijkhouder kunt doen wanneer het pensioen nadert, wetende dat de meeste jonge huisartsen niet staan te springen om een eigen praktijk te voeren. Ze willen liever waarnemer zijn dan praktijkhouder. Binnen nu en vijf jaar gaat 40 procent van de praktijkhoudende huisartsen met pensioen. Dat is dus een probleem. Familiedokters denkt liever in oplossingen dan in problemen en wij hebben daarom een concept ontwikkeld waarmee je jouw praktijk warm kunt overdragen en waarmee we startende huisartsen kunnen ondersteunen bij de praktijkvoering.
De huisartsenzorg moet anders worden ingericht. Familiedokters kan daar een rol in spelen
We zien dat er steeds meer initiatieven worden ontwikkeld om in het gat te springen dat ontstaat door de problemen in de huisartsenzorg. Ketenvorming is daar één van, maar er komen ook initiatieven vanuit de beroepsgroep zelf. Niet gefund door grote investeerders, maar gewoon van huisartsen die vanuit intrinsieke motivatie iets anders willen neerzetten. En dat is precies van waaruit Familiedokters is ontstaan. Volgens Derk Jan Rozema, business developer bij VvAA kunnen deze ontwikkelingen beter omarmd worden dan genegeerd. Want er is meer nodig dan alleen het opleiden van meer huisartsen. De huisartsenzorg moet anders worden ingericht. Daar kunnen dit soort initiatieven een rol bij spelen.
Hoe weet je nu welk initiatief bij jouw praktijk en jouw patiënten past? De ene aanbieder legt de focus op digitale ondersteuning, bij de ander ligt de focus op bedrijfsmatige ontzorging. Ook de samenwerkingsvormen verschillen: de een werkt met waarnemers en/of hidha’s, bij de ander is het de bedoeling dat een huisarts (uiteindelijk) (mede)eigenaar wordt. Dus er zijn voor de stoppende huisarts allerlei mogelijkheden om de praktijk over te dragen, maar hoe maak je de keuze?
Afwegingskader LHV
Het afwegingskader van de LHV kan daar een antwoord op geven. Met dit afwegingskader kun je als huisarts toetsen of een initiatief, zoals Familiedokters, aan vastgestelde kernwaarden en kerntaken en persoonlijke voorkeuren voldoet. Familiedokters heeft dit afwegingskader ook ingevuld en scoorde 100% met ‘ja’. Dat betekent dat huisartsen die willen werken binnen het concept van Familiedokters niet alleen weten dat de kernwaarden van de huisartsgeneeskunde gewaarborgd zijn, maar ook dat hun autonomie en de flexibiliteit in de invulling van hun werk gegarandeerd zijn. Hierdoor is werkplezier en een goede balans tussen privé en werk binnen handbereik.
Start op tijd met het overnameproces
De VvAA-adviseurs, die dagelijks zorgprofessionals begeleiden bij hun praktijkoverdracht zeggen: “Start in elk geval op tijd met het overnameproces. Zeker in de laatste jaren van praktijkvoering kun je daar gericht naartoe werken. Zo kan het prettig zijn om je al wat te laten ontzorgen en de praktijk te laten moderniseren, zodat het voor jonge huisartsen aantrekkelijker wordt om in te stromen.” Familiedokters kan jouw partner daarin zijn. Lees ook alvast onze tips om de verkoop en overdracht van jouw huisartsenpraktijk zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Wat kan Familiedokters voor jou betekenen?
Wil jij er zeker van zijn dat je niet hoeft door te werken na je pensioen, ga dan het gesprek aan met Familiedokters en ontdek of er een match is. Ontdek hoe wij jou kunnen ontzorgen en hoe jij jouw praktijk warm kunt overdragen.
Lees hier het hele artikel: Praktijk overdragen, maar aan wie? (artsenauto.nl)