Het is al langere tijd bekend dat er een tekort aan huisartsen gaat ontstaan in Nederland. Het kennisinstituut voor de zorg, NIVEL, heeft hier onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat er binnen 5 jaar in grote delen van Nederland een ernstig tekort ontstaat. Er zijn een aantal risicogebieden, zoals Zeeland, Twente, Friesland en Noord-Holland. Het LHV en het ministerie van VWS bieden deze regio’s ondersteuning om vraag en aanbod naar huisartsenzorg beter in balans te brengen.
De tekorten aan huisartsenzorg komen in allerlei vormen voor. Er zijn veel openstaande vacatures, er zijn patiëntenstops en huisartsenpraktijken hebben moeite om praktijkopvolging of -uitbreiding te vinden. Ook is er een afname in de bezettingsgraad van opleidingsplekken te zien. De oorzaken voor het dreigend tekort zijn divers. Zo kiezen jonge huisartsen liever voor flexibiliteit. Ze willen liever parttime werken en niet gebonden zijn aan diensten en veel extra administratie. Jonge huisartsen hebben vaker een werkende partner. Moet een huisarts verhuizen, dan zal ook voor de partner passend werk gevonden moeten worden.
Te hoge werkdruk is onaantrekkelijk
De LHV wil het tekort aanpakken door onder andere in te zetten op het aantrekkelijker maken van het vak. Daarvoor moet allereerst gekeken worden naar de hoge werkdruk. De werkdruk is zo hoog omdat ziekenhuizen meer aan de huisarts overlaten. Ook de problematiek in de GGZ zorgt voor meer patiënten, net als de vergrijzing. Als de zorgvraag toeneemt en het aantal huisartsen niet, zal die werkdruk alleen maar groter worden. Daarbij is de praktijkvoering van een huisarts ook een stuk ingewikkelder geworden en dat vergt meer tijd en afstemming. Om het vak aantrekkelijk te houden en te zorgen dat huisartsen hun tijd zoveel mogelijk aan patiënten kunnen besteden, moet er iets aan die werkdruk en het werkplezier worden gedaan.
De LHV wil daarom minder administratieve lasten, meer mogelijkheden voor ondersteuning in de praktijkvoering en meer ruimte om extra personeel in te kunnen schakelen en het team uit te breiden. Tevens wordt er gekeken hoe praktijken kunnen samenwerken en speelt de huisvesting een belangrijke rol.
Familiedokters
Ervaar je ook moeilijkheden bij praktijkopvolging of -uitbreiding? Of ben je die startende huisarts die wel graag een praktijk wil overnemen maar zie je op tegen de complexiteit van de praktijkvoering? Familiedokters is er voor zowel de startende huisarts als de stoppende huisarts. Wij zetten al onze kennis en kunde in om huisartsen die willen stoppen zo goed mogelijk te begeleiden bij het overnametraject en om startende huisartsen een vliegende start te kunnen geven, zodat je wel het gemak, maar niet de zorgen van een eigen praktijk hebben ervaart. Familiedokters biedt ondersteuning aan huisartsenpraktijken op het gebied van bedrijfsvoering, financiën en coaching.