Het dreigende huisartsentekort in de verschillende regio’s van ons land heeft veel organisaties aangezet tot actie. Diverse campagnes moeten huisartsen lokken naar de provincie of het platteland. De ene regio zet in op de lange termijn terwijl de andere regio de koe bij de horens pakt. Het dreigend tekort maakt ook veel creativiteit los. In de provincie Zeeland hebben ze met een ludieke actie al succes geboekt.
Het succesverhaal van het gratis zomerhuisje in Zeeland
In 2019 sloegen de provincie en zorginstellingen in Zeeland de handen ineen voor een wervingsactie. Er kwam een budget van 600.000 euro. De wervingscampagne richtte zich onder andere op een stukje marketing van de provincie Zeeland. Nieuwe huisartsen werden uitgenodigd om met eigen ogen de mooie kanten van Zeeland te komen ontdekken. Dat kon bijvoorbeeld via de ‘vakantiedokter’. Een huisarts kon in Zeeland komen waarnemen en met zijn partner of gezin gratis wonen in een vakantiehuisje. Een combinatie van werken en ontspanning. Of er kon gebruik gemaakt worden van een verwenweekend om de provincie te komen verkennen. De huisarts kreeg dan een bepaald budget voor overnachting en om lekker uit eten te gaan. Tijdens dat weekend ging de huisarts in gesprek met een zittende huisarts voor alle benodigde informatie. Voor beide arrangementen was veel animo met als resultaat dat de regionale omroep in januari 2021 kopte: “Dertig nieuwe huisartsen voor Zeeland: Wervingscampagne groot succes”. https://www.zeelandzoektjou.nl/zeeuwse-dokters
Ook de regio’s Twente en Vechtdal zetten in op marketing van de streek.
In Twente hebben verschillende samenwerkingsverbanden van Twentse huisartsen met verzekeraar Menzis een plan gemaakt om het probleem van het huisartsentekort te lijf te gaan. Een van die onderdelen is de nieuwe website: huisartsintwente.nl, die met de slogan “hier kun je dokter zijn zoals het vak bedoeld is” nieuwe huisartsen probeert aan te spreken. Op deze website staat tevens een overzicht van vacatures. Twentse huisartsen vertellen in korte filmpjes hoe hun praktijk eruitziet en hoe ze het vinden om in Twente te werken. Ook is te zien wat de regio op gebied van werk, scholing, cultuur en recreatie te bieden heeft. Wie interesse heeft, kan gelijk bellen. De huisartsen in Vechtdal hebben begin dit jaar eveneens een website in het leven geroepen: expeditiehuisartsvechtdal.nl. Hier vertellen huisartsen uit de streek hoe aantrekkelijk het is om in het Vechtdal te werken.
Symposium in Drenthe
In Drenthe is er een symposium voor startende huisartsen georganiseerd met als duidelijke titel: Word huisarts in Drenthe. Deelnemers kregen in één dag te zien wat het huisartsenvak in Drenthe zo bijzonder maakt. Met tegelijkertijd een programma voor de partners, gericht op baankansen in Drenthe én de charme van deze provincie.
Het Friese lokkertje voor nieuwe huisartsen: geld voor verbouwing
Het wapen van de provincie Friesland om nieuwe huisartsen binnen te halen is gericht op een financiële prikkel: Subsidie voor de bouw of verbouw van hun praktijk. In die pot zit totaal 325.000 euro. De subsidie is bedoeld als laatste zetje voor huisartsen die overwegen naar Friesland te komen. Nieuwe huisartsen kunnen maximaal 5000 euro subsidie aanvragen voor de inhuur van een adviseur die hen helpt bij het realiseren van geschikte huisvesting. Verder kunnen zij er de bouw of verbouw van een praktijk (maximaal 50.000 euro per aanvrager) van betalen. De campagne heeft 15 potentiële kandidaten opgeleverd.
De provincie Groningen vertelt het op YouTube met korte filmpjes
Groningse huisartsenpraktijken die op zoek zijn naar een opvolger laten zich filmen. Geïnteresseerde huisartsen kunnen in een korte film kennismaken met de praktijk en de sfeer. De kijker krijgt een reëel beeld van de praktijk, de werkwijze en de samenwerking met andere zorgverleners.
De kop van Noord-Holland zet in op een regionaal opleidingscentrum
Nergens in Noord-Holland is de druk op huisartsen zo groot als in de Kop van Noord-Holland. Maar liefst driekwart van de artsen ervaart een te grote werkdruk. Om dit op te lossen komt er vanuit het VUmc en het AMC een regionaal opleidingscentrum in Schagen. Aspirant-artsen maken op die manier kennis met de omgeving en de kans is groter dat ze zich daar willen vestigen. Uit onderzoek is gebleken dat er van een opleidingsgroep van 8 er zeker 4 of 5 blijven hangen in de regio waar ze hun opleiding hebben genoten.
Familiedokters
Ervaar je ook moeilijkheden bij praktijkopvolging of -uitbreiding? Of ben je die startende huisarts die wel graag een praktijk wil overnemen maar zie je op tegen de complexiteit van de praktijkvoering? Familiedokters is er voor zowel de startende huisarts als de stoppende huisarts. Wij zetten al onze kennis en kunde in om huisartsen die willen stoppen zo goed mogelijk te begeleiden bij het overnametraject en om startende huisartsen een vliegende start te kunnen geven, zodat je wel het gemak, maar niet de zorgen van een eigen praktijk hebben ervaart. Familiedokters biedt ondersteuning aan huisartsenpraktijken op het gebied van bedrijfsvoering, financiën en coaching.