Huisarts Jasper Schellingerhout, mede-oprichter van Familiedokters, verdiept zich al jaren in e-health toepassingen voor de huisartsenzorg. Hij won met zijn huisartsenpraktijk De Keen in 2020 de UwZorgOnline-award. Met de gelijknamige app kunnen patiënten zelf afspraken inplannen, herhaalrecepten aanvragen en e-consulten sturen. In juni 2021 lanceerde hij Arene, de allereerste online huisartsenpraktijk van Nederland, voor iedereen zonder eigen huisarts. Bij Arene worden zoveel mogelijk zorgvragen via digitaal contact afgehandeld. Is deze vorm van digitalisering de oplossing voor het huisartsentekort? Of komt het huisartsenvak hierdoor onder druk te staan? In een open discussie met voor- en tegenstanders (huisartsen Terpstra, Runhaar en Timmers) ging Jasper het gesprek aan.
“We zien de digitalisering als middel, niet als op zichzelf staand doel”
Digitalisering als oplossing voor huisartsentekort
Jasper: “Er is een huisartsentekort in Nederland, waardoor mensen als vervolg daarvan geen eigen huisarts hebben. Dit is een probleem dat verspreid over Nederland op meerdere plaatsen voorkomt. We zien ook studenten in de grote steden die hun huisarts in de plaats van herkomst behouden, omdat ze zich niet in kunnen schrijven bij een huisarts in de stad waar ze studeren. Daarnaast zijn er de 1,2 miljoen mensen die vanuit andere landen – al dan niet tijdelijk – naar Nederland zijn gekomen. Een heel groot deel van hen heeft geen eigen huisarts. Ik geloof enorm dat digitalisering hier een goede oplossing in kan bieden. Om deze reden ben ik ook betrokken bij het initiatief Arene. Arene is een huisartsenpraktijk zonder fysieke locatie. Voor de fysieke zorg maken we afspraken met de gevestigde huisartspraktijken in de regio’s waar de patiënten zonder huisarts zich bevinden. Deze praktijken dragen nu, naast de zorg voor de patiënten die bij hen staan ingeschreven, op ad hoc basis ook zorg voor de mensen zonder huisarts. Wij willen hen tegemoet komen. Dit doen we door patiënten zonder huisarts digitaal te helpen voor zover dit mogelijk is. Als we zo drie of vier van iedere tien ad hoc consulten kunnen afvangen, verlichten we de druk op die praktijken. Ik zie de digitalisering dus wel als middel, niet als op zichzelf staand doel.”
Het hele gesprek is hier terug te lezen: De Eerstelijns, het platform voor strategie en innovatie.
Wat kan Familiedokters voor jou betekenen?
Familiedokters heeft een uitgekiende kijk op digitalisering in de huisartsenzorg. Wil je weten hoe digitalisering jouw huisartsenpraktijk kan ontlasten en hoe je het vak van huisarts kunt blijven invullen zoals jij dat wilt? Wij sparren graag met je. Familiedokters biedt ondersteuning aan huisartsenpraktijken op het gebied van bedrijfsvoering, financiën en coaching. Als je onderdeel wordt van Familiedokters, dan helpen wij jou om e-health een vast onderdeel te maken van de praktijkvoering. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op.